NÄR DITT BARN ÄR SJUKT

Vård av sjukt barn

NÄR DITT BARN ÄR SJUKT

Ett sjukdomsdrabbat barn behöver omsorg, uppmärksamhet och kärlek. Det är därför viktigt att du tar dig tid att mysa, läsa eller hålla handen. Gosa gärna med ditt barn mer än vanligt, när det ligger i sjuksängen.

Sjuka barn faller ofta tillbaka till gamla vanor. Kanske vill de ha napp eller använda blöja igen. Så länge ditt barn är sjukt, ska du inte ställa krav. Vänta med att gå tillbaka till de goda vanorna när sjukdomen är över.

Mat och dryck

Vid sjukdom har barnet oftast dålig aptit. Erbjud därför små men täta måltider. Vid korta sjukdomsperioder behöver du inte tänka så mycket på nyttig mat. Ge hellre barnet något det gillar, om alternativet är att det inte äter något alls. Det viktigaste är att barnet får mycket att dricka. Om barnet inte äter är det extra viktigt att det får saft eller juice som upprätthåller salt- och sockerbalansen.

Helt frisk

Så länge ditt barn inte är friskt, har svårt att vara med i vanlig lek och andra aktiviteter och behöver extra tillsyn, ska det hållas hemma från förskola eller familjedaghem. Detta gäller även om barnet har en feberfri dag. Gränsen mellan sjuk till frisk kan vara svår att avgöra. Om ditt barn kommer till förskolan utan att vara helt friskt, finns en risk att barnet – förutom att smitta de andra barnen – kan få komplikationer eller drabbas av en ny sjukdom.

Förslag på mat och dryck till sjuka barn

Feber

  • Frukt i ätvänliga bitar, t.ex. banan som är lättsmält och ger vitaminer och mineraler
  • Soppa eller buljong med pasta är lättsmält och ger vätska

Förkylning & hosta

  • Varmt te med honung (honung ska inte ges till barn under ett år)
  • Varm lemonad” – färsk citronsaft utspädd med varmt vatten ger mycket C-vitamin

Halsont, sväljsvårigheter

  • Mjuk mat som är lätt att svälja, såsom yoghurt, pudding, mannagryns- eller risgrynsgröt, potatismos eller glass rekommenderas vid halsont och sväljsvårigheter
  • Om barnet har ont i halsen ska man undvika syrlig mat som kan irritera: citrusfrukter, bär och tomater