Kvinna ligger i säng med feber

Hur kan man lindra feber?

Feber är inte en sjukdom utan ett symtom på att någonting är fel i kroppen. Det är en del av kroppens naturliga försvar mot främmande virus och bakterier. Den normala temperaturen varierar från person till person, men 38 grader eller högre räknas som feber1. Temperaturökningen sker ofta vid vanliga sjukdomar som förkylning. Febern varar oftast inte mer än några dagar.

Tillfällig feber kan lindras med Alvedon som är ett receptfritt läkemedel.

Vad är feber?

När man får en infektion i kroppen drar immunförsvaret ofta på för fullt. De vita blodkropparna som är kroppens försvarsceller ökar. De frigör ämnen som påverkar kroppens termostat så den ställs in på en högre temperatur och man får feber.  

I de flesta fall går febern över av sig själv inom ett par dygn. Håller febern i sig mer än tre dygn, är återkommande eller om du är mycket sjuk kan feber vara tecken på en mer allvarlig infektion. Kontakta din läkare eller 1177 för rådgivning. 

Man dricker ett glas vatten i sängen

Är det feber?

Den normala kroppstemperaturen brukar ligga mellan 36 och 37,8 grader. Men den kan variera vid olika tidpunkter och beroende på aktivitet. Hos de flesta vuxna är temperaturen ofta lägre direkt när de vaknar och lite högre på kvällen. Den kan också vara lite högre efter en längre träningsrunda.

Hur ska man då veta om det är feber? Vilka är symtomen?

De tre vanligaste symtomen vid feber:

Ökad temperatur: Kroppstemperatur på 38 grader eller mer räknas som feber hos både barn och vuxna. Pannan känns ofta varmare än vanligt vid beröring. Men det enda pålitliga sättet att mäta temperaturen är med en febertermometer.
Frossa: Feber är ett tecken på att din kropp bekämpar en infektion. Man huttrar och fryser medan temperaturen stiger, det kallas för frossa.
Svettningar: När febern går ner igen blir du svettig eftersom kroppen gör sig av med överskottsvärmen.

Vad orsakar feber?

En förhöjd kroppstemperatur är ofta ett tecken på någon form av infektion, men det kan vara svårt att säga varför du har feber. De bakomliggande faktorerna påverkar hur länge du har feber.

Det är vanligt att få feber vid infektioner som lunginflammation, halsfluss och urinvägsinfektion. Har du varit utomlands kan tropiska sjukdomar ge feber.  Om du är osäker på vad som orsakat din feber eller om den inte går ner efter att du tagit febernedsättande läkemedel kan du rådgöra med vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivning på 1177. Du måste kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber.

Hur lindrar man feber?

Har du feber bör du stanna hemma från arbetet eller skolan och låta kroppen vila. Du ska aldrig idrotta med feber. Ta en paus. Feber är en signal på att din kropp aktivt bekämpar en infektion. Hjälp kroppens naturliga försvar genom att koppla av.

Person tar temperatur vid feber

Tips på huskurer för egenvård:

  • Vid feber kan du ta ett receptfritt febernedsättande läkemedel, exempelvis Alvedon. Läs alltid bipackssedeln före användning.
  • Eftersom man svettas mycket när man har feber är det bra att dricka ofta. Vatten är oftast bäst, speciellt om du mår dåligt och kräks. Om du har frossa och fryser kan en kopp varmt te kännas bra.
  • Sömn och vila är ett bra sätt att hjälpa kroppen kämpa mot en infektion.
  • Badda pannan med en fuktig handduk. Om du svettas kan du lägga en fuktig handduk mot pannan eller nacken. Undvik kalla bad, det kan höja temperaturen ytterligare.

Kontakta läkare eller ring 1177 om du har ihållande feber i mer än tre dygn, eller om du har feber efter resa i tropiskt område. Du måste kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber.

Referenser

  1.  1177.se
Ung man tar hand om gröna växter

Produkter för vuxna

Har du lindrig tillfällig värk och feber kan Alvedon lindra. Alvedon innehåller paracetamol som är smärtlindrande och febernedsättande. Alvedon är dessutom skonsam mot magen.

Läs mer

Kvinna i morgonrock njuter av smärtfri tillvaro

Alvedon säljs receptfritt

Alvedon är ett receptfritt läkemedel som finns på apotek och hos apoteksombud. Du kan även beställa Alvedon direkt över nätet. Välj mellan vanliga tabletter eller snabbverkande, munsönderfallande tabletter, oral lösning och suppositorier.

Köp Alvedon här

Relaterade artiklar