Äldre kvinna sitter på sängkant med ont i ländryggen

Muskel- och ledvärk — vad är det och vad kan man göra åt det?

Ont i kroppen är vanligt och de flesta människor drabbas av tillfällig smärta i ryggen, muskler eller leder någon gång i livet. Smärtan kan vara molande eller så intensiv att det är svårt att sitta, stå eller gå. För många är problemet tillfälligt och då finns det lindring som kan hjälpa dig att må bättre.

Vad är muskel- och ledvärk?

Nästan 6 av 10 (58 procent) av alla svenskar upplever smärta en gång i veckan eller oftare1. Ryggvärk, muskelvärk och ont i axlar och nacke kan uppstå av en mängd olika anledningar. Att ha ont påverkar humöret, jobbet och vardagen. Smärtan kan också förvärras om man inte gör något åt den.

Även om det ibland kan vara svårt att veta varför det gör ont kommer smärtan ofta från en ansträngning, den kan komma från en sträckning eller överansträngning. Vid tillfällig lindrig smärta i rygg, axlar, nacke, muskler och leder kan Alvedon lindra smärtan.

Äldre kvinna i röda tights mediterar

De vanligaste symtomen vid muskel- och ledvärk

Vanliga symtom vid muskel- och ledvärk

 • Spänningar i nacke och axlar
 • Ömhet, stelhet, värk och smärta i korsryggen

Det vanligaste är att drabbas av en plötslig och molande värk. Det kan göra ont när du rör dig på ett visst sätt, ändrar ställning eller ligger ner. Värk kan komma och gå. Ledvärk är vanligt, särskilt när man blir äldre. Ibland kan värken också bero på stress eller problem med ett muskelfäste.

Varför får man muskel- och ledvärk?

Att känna värk eller smärta i axlar och nacke är vanligt. Det är lätt att bli stel i musklerna om man är stillasittande för länge. Man kan också ha arbetat i en felaktig eller en jobbig ställning. För det mesta går smärtan över av sig själv och är inget tecken på sjukdom1.

När du tänjer ut en muskel för mycket kan den sträckas och bli skadad. Sträckningar påverkar ofta även ligament. Överansträngningar och sträckningar är vanliga skador som kan ge tillfällig men rejäl värk. Saker som gör att du sträcker eller överanstränger dig sker ofta vid:

 • Lyft av tunga föremål
 • Plötsliga snabba rörelser
 • Sportskador
Pappa leker flygplan med barn på golvet

Vad kan jag göra själv för att lindra muskel- och ledvärk?

Värme kan lindra om du har ont i muskler och leder. Prova med en vetevärmare, en bastu eller varmt bad.

Det är bra att motionera och röra sig regelbundet eftersom det stärker musklerna och lederna. Motion motverkar övervikt och kan ofta minska smärtan. En promenad i skogen, lätt yoga, meditation och musik bidrar ofta till att smärtan upplevs mindre.

Ett av de vanligaste sätten att lindra smärta är genom att sova. Forskning visar att för lite sömn gör oss mer känsliga för smärta.

Lätt och mjuk massage kan lindra. Beröring frigör oxytocin, kroppens eget ”må-bra-hormon”.

Smärtstillande receptfria värktabletter kan lindra tillfällig muskel- och ledvärk  för att du ska kunna leva mer som vanligt. Ta tabletterna regelbundet på bestämda tider för att minska risken för smärtgenombrott. Läs alltid bipacksedeln noga.

När ska man söka vård?

 • Har man haft ont i lederna i mer än någon vecka kan man ringa  sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.
 • Om man får feber eller känner sig ordentligt sjuk samtidigt som en led svullnar ska man söka vård direkt på en akutmottagning.
 • Om du fortfarande har ont i nacken och axlarna utan att bli bättre på två veckor.
 • Om du får kraftig, ihållande nackvärk. Nackvärk kan vara ett symtom på en allvarlig sjukdom. Då brukar smärtan komma plötsligt. Då kan man också få feber och känna sig sjuk.
 • Om du får ont i nacken eller axlarna efter en skada.
 • Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 5 dagar vid smärta. 

Referenser

 1. Snacka om smärta, En rapport om svenska befolkningens syn på och upplevelse av smärta och värk 2021
Ung man tar hand om gröna växter

Produkter för vuxna

Har du tillfällig värk och feber kan Alvedon lindra. Alvedon innehåller paracetamol som är smärtlindrande och febernedsättande. Alvedon är dessutom skonsam mot magen.

Läs mer

Kvinna i morgonrock njuter av smärtfri tillvaro

Alvedon säljs receptfritt

Alvedon är ett receptfritt läkemedel som finns på apotek och hos apoteksombud. Du kan även beställa Alvedon direkt över nätet. Välj mellan vanliga tabletter eller snabbverkande, munsönderfallande tabletter, oral lösning och suppositorier.

Köp Alvedon här

Relaterade artiklar