Ung man sköljer ner Alvedon med ett glas vatten

Olika typer av huvudvärk, varför de uppstår och hur man kan lindra dem

Huvudvärk kan vara jobbig och bultande eller skarp och stickande.

Oavsett hur den känns kan det underlätta att veta vilken typ av huvudvärk du lider av. Och hur du kan lindra och förebygga den i framtiden.

Varför får man huvudvärk?

Det är vanligt med huvudvärk. Stress, spända muskler, förkylning eller synfel är vanliga orsaker. Över två miljoner svenskar får spänningshuvudvärk någon gång varje vecka.

Anspänning, stress, viss typ av mat och dryck, för lite sömn och sammanbitna käkar och tandgnissel nattetid kan ge huvuvärk. Det vanligast är det som kallas spänningshuvudvärk och klusterhuvudvärk. Men varför får man dem, vad lindrar och hur förebygger man dem? 

Tre kvinnor övar yoga i studio

Tre vanliga tecken på huvudvärk

Även om huvudvärk är obekvämt och irriterande, är det sällan farligt. De flesta typer av huvudvärk har något av följande symtom:  

 1. Värk i eller runt huvudet
 2. Smärta eller stelhet i nacken
 3. Ömhet i skalpen
 4. Huvudvärk kan kännas bultande eller intensiv. Smärtan uppstår snabbt för att sedan förvärras och sitta i från 15 miuter upp till 3 timmar.

Symtomen på huvudvärken kan vara olika, men de flesta inkluderar värk i eller runt huvudet. 

Olika typer av huvudvärk

Det finns många olika typer av huvudvärk som tenderer att påverka en sida av huvudet. Oftast talar man om spänningshuvudvärk eller klusterhuvudvärk där attacker återkommer regelbundet.

Vanliga typer av huvudvärk:

 • Spänningshuvudvärk
 • Klusterhuvudvärk

Symtomen beror på vilken typ av huvudvärk det är.

Spänningshuvudvärk

Den kanske vanligaste formen av huvudvärk är en form av spänningshuvudvärk. Den ger lindrig till måttlig smärta och känns ofta som ett tryck runt huvudet.

De flesta mäniskor får spänningshuvudvärk någon gång då och då, men även om den är obehagligt är det sällan så illa att det hindrar det dagliga livet. Den här typen kallas primär huvdvärk, vilket betyder att den inte beror på någon bakomliggande sjukdom.

Symtomen kan variera beroende på om det är en lindrig eller måttlig huvudvärk:

 • Molande huvudvärk
 • Smärta som börjar vid tinningarna eller nacken
 • Känslan av ett hårt band av tryck runt huvudet
 • Liksidig smärta runt huvudet
 • Muskelstelhet i nacke eller axlar

Huvudvärken orsakar ofta lindrig till måttlig smärta och varar från en halvtimme till ett par timmar.

Klusterhvudvärk

Precis som namnet antyder, så kommer den här huvudvärken i attacker, så kallade kluster, som varar mellan 15 minuter till tre timmar. En del personer kan få upp till åtta klusterattacker per dag under flera veckor eller månader. Klusterattacker är en ovanligare typ av huvudvärk, men utan tvekan intensivare. 

De här symtomen anses karaktärisera klusterhuvudvärk:

 • Värken är koncentrerad till ena sidan av huvudet
 • Smärtan känns som den sitter runt och bakom ögat
 • Smärta i pannan eller käken

Migrän

Alvedon är inte godkänt för användning vid migrän. Dock är det viktigt att kunna skilja mellan huvudvärk och migrän. Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Värken blir värre vid  fysisk ansträngning och när man rör på huvudet. Det är vanligt att må illa och bli extra känslig för ljud och ljus. Om du tror att din huvudvärk är migrän, kontakta din läkare eller läs mer på 1177.se

Vad orsakar huvudvärk

Det är svårt att säga exakt varför man får huvudvärk. Det kan vara olika typer av mat eller vanor, stress, spända muskler, förkylning eller synfel.

Om du är osäker på vad som orsakar återkommande huvudvärk kontakta din läkare eller ring 1177 för rådgivning.

Spänningshuvudvärk orsakas ofta av muskelstramningar i nacke och skalp. Det kan utlösas av fysiska eller miljömässiga faktorer som följd av stress eller en dålig hållning.

Klusterhuvudvärk hänvisar inte till var i huvudet man känner smärta, utan snarare till antalet attacker över en viss tid. Dess verkliga orsak är okänd men hos vissa människor kan den utlösas av alkohol och tobak.

Kvinna håller för panna vid huvudvärk

 

Hur kan jag lindra huvudvärken?

Försök att behandla huvudvärken så snart som möjligt med lämplig behandling. Ju tidigare behandingen ges, desto bättre.  

Andra knep för att lindra en lätt huvudvärk är:

 • Vila och slappna av, eller försök att sova en stund
 • Ta ett varmt bad
 • Lägg en vetevärmare mot området som smärtar
 • Massage på huvud, nacke eller axlar

Receptfria smärtstillande läkemedel och huskurer kan ge bra resultat. Men tänk på att se över varför du får huvudvärk för att förhindra att den triggas igen. Kontakta alltid läkare eller ring 1177 för rådgivning om symtomen kvarstår eller du får återkommande huvudvärk. 

Hur kan jag förebygga huvudvärk?

Kluster- och spänningshuvudvärk kan vara kronisk. Om du har återkommande huvudvärk är det viktigt att du kontaktar sjukvården för hjälp att se vad som triggar huvudvärken och hur du kan undvika det i framtiden. 

Det kan vara en god ide att föra dagbok över huvudvärken för att se vad som orsakar din huvudvärk. Om du till exempel upptäcker att du får spänningshuvudvärk efter kaffe eller koffeinhaltiga drycker kan du prova att dra ner på konsumtionen för att se om det påverkar huvudvärken.

Små livsstilsförändringar kan vara första steget att lindra kronisk huvudvärk. Stress, dålig hållning, överansträngda ögon, viss typ av mat och dryck kan vara faktorer som triggar spännings- eller klusterhuvudvärk.

Kan man adressera bakomliggande orsaker går det ofta att förebygga och minska antalet tillfällen med huvudvärk.  

Beroende på vilken typ av huvudvärk du har kan din läkare ge dig råd och förebyggande medicin eller alternativa behandingsstrategier. 

Kvinna i morgonrock njuter av smärtfri tillvaro

Alvedon säljs receptfritt

Alvedon är ett receptfritt läkemedel som finns på apotek och hos apoteksombud. Du kan även beställa Alvedon direkt över nätet. Välj mellan vanliga tabletter eller munsönderfallande tabletter, oral lösning och suppositorier.

Köp här

Ung man tar hand om gröna växter

Produkter för vuxna

Har du tillfällig lindrig värk och feber kan Alvedon lindra. Alvedon innehåller paracetamol som är smärtlindrande och febernedsättande. Alvedon är dessutom skonsam mot magen.

Läs mer

Relaterade artiklar