Förkyld kvinna snyter sig

Förkylning – Symtom, orsaker och lindring

Det brukar kallas för vanlig förkylning just för att den är vanlig. De flesta vuxna får en förkylning per år, barn däremot kan få dem betydligt oftare. Förkylningar är vanligast på vintern, men de kan komma när som helst på året. Vanligen håller den i sig i en vecka upp till 10 dagar.

Även om det inte finns någon snabbkur för vanlig förkylning, kan du lindra den. Alvedon lindrar din feber när du är förkyld. Vila, vatten och värme bidrar till att du känner dig bättre och kryar på dig.

Vad är en förkylning?

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus som sprids från person till person via kroppskontakt eller via luften. Till exempel när en person nyser. Du kanske har gnuggat dig i ögonen efter att ha tagit någon i handen som är förkyld. Eller bara tagit i ett dörrhandtag. Virus och bakterier kan leva i flera timmar på en yta där de har landat. Det är därför det är så viktigt att hosta i armvecket och tvätta händerna.

En förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

Äldre kvinna dricker en kopp te vid fönster

Tre vanliga tecken på förkylning

Har du träffat på ett förkylningsvirus tar det ofta tre till fyra dagar för symtomen att visa sig. En irriterad och kliande hals är ofta första tecknet på att något är på gång. Det följs ofta av lätt hosta eller att näsan börjar rinna. Om du känner dig lite svag och krasslig med lätt värk i kroppen har du kanske fått en förkylning. Symtomen varierar från person till person. Men förkylningssymtom brukar visa sig i form av:

 1. Ont i halsen och hosta
 2. Snuva- och nästäppa
 3. Muskelvärk och allmän sjukdomskänsla

Det är lätt att en förkylning smittar många andra, därför är det klokt att stanna hemma och kurera sig. 

Skillnad på förkylning och influensa

En förkylning är oftast lindrig och brukar bara hålla i sig en kort tid. Ett influensavirus ger allvarligare symtom och angriper kroppens andningsorgan – lungorna och luftvägarna (inklusive halsen och näsan). Influensa hänvisar ofta till alla möjliga sjukdomar i vardagen och förväxlas därför ofta med vanlig förkylning.

Klassiska influensasymtom är:

 • Torrhosta
 • Ont i halsen
 • Hög feber, frossa och svettningar
 • Huvudvärk
 • Muskelvärk
 • Trötthet och svaghet
Förkyld kvinna hostar framför datorn

Hur kan jag lindra vanlig förkylning?

Det finns receptfria läkemedel som kan lindra dina symtom vid förkylning. Alvedon lindrar din feber vid förkylning. Vila, vatten och värme kan bidra till att du känner dig bättre och kryar på dig.

Vätska är viktigt så drick mycket vatten när du är förkyld. Te med honung och citron, soppa i alla dess former ger vätska, värme och lindring för en irriterad eller öm halsGe dig själv och din kropp tid. Koppla av, försök att sova och låt kroppen återhämta sig.  

När ska man söka vård?

För de flesta går besvären över inom sju till tio dagar. Men kontakta din vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn.
 • Kontakta läkare om febern försämras eller inte förbättras inom 3 dagar.
 • Febern kommer tillbaka efter att du varit feberfri ett par dagar.
 • Du får fler eller ökade symtom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna.

Du måste kontakta läkare om febern försämras eller inte förbättras inom 3 dagar. Är du osäker ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Ung man tar hand om gröna växter

Produkter för vuxna

Är du förkyld kan Alvedon lindra din feber. Alvedon innehåller paracetamol som är smärtlindrande och febernedsättande. Alvedon är dessutom skonsam mot magen.

Läs mer

Kvinna i morgonrock njuter av smärtfri tillvaro

Alvedon säljs receptfritt

Alvedon är ett receptfritt läkemedel som finns på apotek och apoteksombud. Du kan även beställa dem direkt över nätet. Välj mellan vanliga tabletter eller snabbverkande, munsönderfallande tabletter, oral lösning och suppositorier.

Köp här

Relaterade artiklar